Mizarstvo Hrovat je avtomatiziral proces od povpraševanja do ponudbe in prejel 415% več povpraševanj

Ajda Hafner, Marketing Manager at SaleSqueze
September 22, 2023

Mizarstvo Hrovat – 60 let inovativne tradicije

Podjetje Mizarstvo Hrovat se lahko pohvali s 60-letno tradicijo. Kljub svoji bogati zgodovini si prizadevajo za nove in inovativne pristope na vseh področjih.

Njihovo poslanstvo je povezati ljudi z naravo, saj dostavljajo visokokakovostne izdelke, ki so v sožitju z okoljem.

Poudarjajo vrednote, ki resnično štejejo v življenju: preživljanje časa z najbližjimi, povezanost z naravo, notranji mir ter osebni kotiček na tem svetu.

Njihov širok asortiman zajema letne kuhinje, pergole, dnevne sobe na prostem, pisarne in vrtne lope, najbolj prepoznaven izdelek pa so CUBIE hiške. Vizija podjetja je s CUBIE bivalnimi hišami redefinirati, kako sodoben človek živi: minimalizem, povezanost z naravo in bližina svojih najbližjih so ključne točke te vizije.

CUBIE hiške: Revolucionaren način življenja

Podjetje že deset let ponuja CUBIE hiške, njihova pomembna lastnost pa je modularna zasnova. Njihovo bistvo od začetka ostaja nespremenjeno, medtem ko so se detajli hišk skozi leta prilagajali in izboljševali. Skupni imenovalec vsem po meri izdelanim hiškam pa je izjemen dizajn in vrhunska kakovost, kar je osrednje vodilo podjetja.

Vsaka hiška je unikatna in izdelana glede na želje in potrebe kupca, kar je njihova velika konkurenčna prednost pred drugimi igralci na trgu. Vendar personalizacija prinese izzive v prodajnem procesu.

Izzivi pri prodaji po meri izdelanih CUBIE hišk

Glavni izziv podjetja je bil obvladati prodajo po meri izdelanih hišk, saj ljudje pri tovrstnih izdelkih iščejo informacije in se povprašujejo pri različnih ponudnikih. Proces podajanja informacij o po meri izdelanih izdelkih je bil počasen in zamuden.

Prodajna ekipa je morala vlagati čas v sestanke s strankami, razpravljati o njihovih željah in izbiri materialov, nato pa so morali pripraviti ponudbo in jo poslati preko elektronske pošte. Celoten proces pridobivanja informacij in priprave ponudbe je trajal približno 60 minut.

Ročna priprava ponudb in pošiljanje ponudb preko e-pošte je predstavljalo 66% delavnika prodajne ekipe. V obdobjih visokega povpraševanja so se morali prodajni predstavniki delati tudi nadure, da so uspeli odgovoriti na vsa povpraševanja.

Ker je bil ta postopek močno odvisen od človeškega dela, so se pojavljale tudi napake. Prodajni predstavniki so nehote zgrešili povpraševanja preko emaila in telefona. Prav tako so se dogajale napake v ponudbah glede materialov ali cen, kar je negativno vplivalo na celotno nakupno izkušnjo strank.

Razširitev na tuje trge je predstavljala dodaten izziv, saj so morali sodelovati s distributerji, ki so morali temeljito poznati lastnosti CUBIE hišk in cenovne strukture. Komunikacija preko e-pošte s partnerji iz Avstrije in Nemčije je omejevala možnost za obsežno rast, kot si je podjetje želelo.

Zavedajoč se teh izzivov, je ekipa Mizarstva Hrovat izbrala vpeljavo rešitve, ki digitalizira prodajo kompleksnih izdelkov.

Konfigurator: Avtomatiziran proces od povpraševanja do ponudbe

Mizarstvo Hrovat je vpeljalo platformo SaleSqueze, ki pokriva proces od povpraševanja do ponudbe.

V središču platforme je konfigurator, ki omogoča konfiguracijo štirih vrst CUBIE hišic: originalnih, z drvarnico, z letno kuhinjo in bivalno enoto. Kupec preprosto sledi procesu konfiguracije, kjer lahko prilagaja različne lastnosti hišice. Po oddaji povpraševanja kupec prejme informativno ponudbo na svoj e-poštni naslov.

Prednosti za marketing, prodajo, distributerje in kupce

Direktor Mizarstva Hrovat, Jaka Hrovat, poudarja tri ključne prednosti konfiguratorja:

  1. Avtomatizacija digitalnega marketinga in prodajnega kanala: Konfigurator je prinesel tudi revolucijo na področju digitalnega marketinga. Ekipa je pridobila več uporabnih podatkov, kar jim omogoča boljšo personalizacijo komunikacije. Potencialne stranke, ki se prek konfiguratorja ne odločijo takoj za nakup, se ogreva z marketinškimi vsebinami in jih konvertira, ko so za to pripravljene. Rezultat je večje število kvalitetnih potencialnih kupcev.
  2. Povečana učinkovitost prodajnega tima: Avtomatizacija procesa priprave ponudb je drastično olajšala delo prodajne ekipe. Prej je ta proces zahteval 66 % časa prodajcev, zdaj pa se ta čas lahko bolj produktivno izkoristi za svetovanje strankam, razvoj odnosov in sklepanje poslov.
  3. Možnost za rast in širitev na tuje trge: Konfigurator jim odpira vrata do širših trgov in distributerjev. Konfigurator nudi vse informacije, ki jih potrebujejo distributerji, hkrati pa avtomatsko pripravi ponudbo za stanke. Tako so razširili svojo distribucijsko mrežo v Avstrijo, Nemčijo in Švico.

Povezava s kupci: Novi načini nakupovanja

Jaka Hrovat opaža, da je konfigurator v večini primerov prva stična točka med kupci in podjetjem. Spreminjajoče se navade potrošnikov poudarjajo željo po digitalnih rešitvah, ki omogočajo nakupovanje iz udobja doma, brez omejitev delovnega časa podjetja.

Rezultati 🚀

Mizarstvo Hrovat je s konfiguratorjem doseglo izjemne rezultate v 30 mesecih uporabe ( janjuar 2021 – julij 2023):

  • Število povpraševanj se je iz leta 2020, ko še niso uporabljali konfiguratorja, do leta 2023 povečalo za 415%.
  • Povprečna letna stopnja rasti povpraševanja v konfiguratorju med leti 2021 in 2023 znaša približno neverjetnih 48,545%.
  • Preko konfiguratorja so obdelali 10.835 povpraševanj v skupni vrednosti 133.636.847,78 €.
  • Z odpravo ročnega dela so prihranili približno 10.835 delovnih ur*
  • Mesečno prejmejo povprečno 339 povpraševanj.

*ob predpostavki, da za eno povpraševanje porabijo 1 uro, bi to za obdobje med januarjem 2021 do julija 2023 za polni delovni čas delalo 2 zaposlena.

Mnenje zadovolje stranke

“SaleSqueze platforma je nepogrešljivo orodje za našo prodajo. Pomembno je, da razumemo, da je za uspešen konfigurator potrebno sodelovanje obeh ekip – SaleSqueze za platformo in naše podjetje za vsebino in vpeljavo konfiguratorja v proces. Če je vse izvedeno z odliko, pridejo odlični rezultati.

— Jaka Hrovat, direktor in solastnik podjetja Mizarstvo Hrovat

Prodaja preko e-maila in telefona je preteklost. Vizualna in digitalna prodaja je prihodnost.

Digitalizirajte prodajo kompleksnih izdelkov