Digitalizacija je ključ do uspeha v času turbulentnih razmer

Digitalizacija

Digitalizacija je vse bolj pomembna

Digitalizacija je v že nekaj časa zanimiva tema v poslovnem svetu, vse bolj pomembna pa tematika postaja v trenutnih razmerah, ko so digitalna orodja naša edina realnost in edini možni način komuniciranja.  Kako zelo pomembna je digitalizacija že dlje časa opozarjajo akademiki, poslovneži in informatiki po vsem svetu. Zelo nazorno so pomen digitalizacije pokazale razmere povezane z boleznijo COVID-19.

Trenutne razmere v svetu so neizprosne tako do malih podjetij, ki so šele v fazi rasti kot tudi do velikih in uspešnih podjetji, ki so zaspala na lovorikah in niso vlagali v digitalizacijo in avtomatizacijo svojih poslovnih procesov.

Podjetja, ki so v koraku s časom in so pomen digitalizacije prepoznala že pred trenutno krizo, v teh razmerah lahko nemoteno poslujejo in imajo še vedno odprte prodajne poti do kupcev. Podjetja, ki pa se zanašajo na tradicionalne prodajne poti, v teh razmerah poslujejo zelo omejeno ali pa je njihovo poslovanje povsem prekinjeno. Trenutno razen prodaje osnovnih življenjskih surovin, se praktično vsa ostala prodaja vrši preko spleta.

»Digitalizacija ni le stvar podjetij, ampak celotne družbe, saj ne prispeva zgolj k produktivnosti in učinkovitosti gospodarstva, ampak tudi k širšemu socialno-ekonomskemu razvoju. Nove storitve in rešitve na vseh področjih družbe nam omogočajo, da digitalizacijo uporabljamo za nove načine poslovanja, komunikacije, izobraževanja, zabave in na drugih specializiranih področjih.«

–    Direktorat za informacijsko družbo in informatiko

Investicija v digitalizacijo za obstoj na trgu

Kratkoročno vam bo investicija v digitalne kanale predstavljala konkurenčno prednosti. Prej ko slej se bodo vsa podjetja prilagodila in bo digitalizacija ključna za obstoj na trgu.

Na trgu obstaja že kar nekaj orodij za digitalizacijo in so dokaj enostavna ter masovno dostopna vsem. Zaradi poplave informacij pa je težko ugotoviti, kakšen način digitalizacije je za podjetje primeren. V procesu digitalizacije poslovnih procesov naj podjetja naprej stremijo k izgradnjo digitalnih prodajni poti, ki bodo imele takojšen učinek na poslovanje. Premisliti je potrebno tudi enostavnosti implementacije v poslovni proces.

Za prodajo enostavnih izdelkov je najbolj primerna čim hitrejša vzpostavitev B2C in B2B spletne trgovine. Za podjetja, ki proizvajajo ali tržijo kompleksnejše izdelke, pa je najbolj primerna rešitev spletni prodajni konfigurator.

Izgradnja spletnega prodajnega konfiguratorja traja približno 2 do 4 mesece. Investicija se giblje med 15.000 € do 50.000 €, odvisno od kompleksnosti prodajnega procesa in produkta. Spletna prodaja bo v trenutni situaciji takoj začela prispevati k finančnemu toku podjetja, kar bo podjetjem omogočilo likvidnost. Z večino ponudnikov pa se podjetja lahko dogovorijo tudi za obročno odplačevanje stroškov vzpostavitve in najema.

SaleSqueze Konfigurator

Konfigurator je orodje s katerim vaša prodaja, vaši partnerji in stranke raziskujejo in prilagajajo vaše kompleksne produkte svojim potrebam. Sami si pripravijo ponudbo, oddajo naročilo ali opravijo nakup. Vse z vrhunsko uporabniško izkušnjo!

Izvedite več

Digitalizacijo je potrebno izvesti odločno in celovito

Trenutne razmere so pokazale, da je uspešna digitalizacija tista, ki je bila narejena premišljeno in celovito ter lahko obdela tudi večjo količino povpraševanj. Za obvladovanje navala povpraševanj je potrebno hitro razmisliti o procesih avtomatizacije, ki podpirajo delovanje spletnih prodajnih kanalov.

Tako se recimo spletna trgovina lahko hitro poveže z ostali sistemi podjetja, kot so ERP, MRP in CRM sistemi, ki zagotavljajo avtomatizacijo prodajnih in po-prodajnih aktivnosti in tako razbremenijo procese obdelave naročil.

Problem okornih strani je potrebno nasloviti malo bolj celostno, saj se je v zadnjem času izkazalo, da marsikatero podjetje ni bilo ustrezno pripravljeno na naval kupcev preko digitalnih kanalov. Potrebno je takojšnje ukrepanje na področju zagotavljanja bolj zmogljive infrastrukture, ki podpira delovanje spletnih kanalov, saj dvig zmogljivosti na tem področju ključno prispeva k uporabniški izkušnji in je cenovno učinkovito.  Podjetja naj svoje prodajne procese prestavijo v “oblak”, kjer je razmerje med ceno in kvaliteto še dosti bolj ugodno.

Z ustrezno digitalizacijo do vrhunske uporabniške izkušnje

Ko govorimo o dobri uporabniški izkušnji, večina ljudi pomisli dejansko na uporabnost izdelka ali storitve. Le-ta se nanaša predvsem na površinski del izdelkov, torej kako izgledajo, kako se uporabljajo, kakšno podjetje stoji za izdelkom ali storitvijo, kakšna so sporočila, itd. Pojem uporabniške izkušnje pa ima dosti globlji pomen in se navezuje na vse stične točke med podjetjem in kupcem.

Podjetja, ki gradijo vrhunske uporabniške izkušnje se ne usmerjajo le na odlične izdelke ali storitve, ampak svoj fokus usmerjajo tudi na spletne strani, spletne trgovine, oglase, dogodke, pomoč strankam. Dobra uporabniška izkušnja pomeni, da z vsemi možnimi orodji, kanali in produkti nagovorimo vse potrebe in želje kupca na način, ki ustreza njegovemu miselnemu toku in ki mu je blizu.

Digitalizacija prodajnega procesa preko konfiguratorja pomembno prispeva k grajenju vrhunske uporabniške izkušnje, saj lahko kupci preko konfiguratorja raziskujejo ponudbo podjetja, produkte prilagodijo glede na svoje preference, oddajo naročilo, najbolj pomembno pa je, da kupci vse to lahko naredijo preko računalnika v udobju svojega doma.

Pogosta napaka je ta, da podjetja mislijo, da poznajo svoje kupce, njihove preference in navade. Posledično sami narekujejo celotno izkušnjo, ki jo kupec z njimi doživi na digitalnih kanalih. Nekatera so pri tem uspešna, večina pa nima tako dobrih izkušenj, zato svoj digitalni kanal oceni kot neučinkovit in mu ne posveča več pozornosti.

Pogosto srečamo podjetja, ki imajo vzpostavljeno spletno trgovino ali prodajni konfigurator, po pogovoru pa ugotovimo, da ta kanal predstavlja le 5 % do 10 % celotne letne prodaje podjetja. Najpogostejša napaka pri izgradnji predvsem digitalnih prodajnih kanalov je, da se v fazi načrtovanja v proces ne vključuje mnenj in izkušenj kupcev. Z zgolj 5 mnenji kupcev lahko oblikujemo veliko boljšo uporabniško izkušnjo. Za dobro in uspešno digitalno prodajo je ključna digitalna strategija oziroma celosten pogled na digitalni nastop podjetja.

Kupci spreminjajo svoje nakupne navade

Trenutne razmere po svetu so nas naučile, kako zelo pomembna je digitalizacija prodajnih procesov. Potrošniki bodo zaradi trenutne izkušnje spremenili svoje vedenje.  Stremeli bodo k ponudnikom, pri katerih lahko nakup opravijo preko spleta. Podjetja, ki še niso digitalizirala prodajnih procesov se morajo prilagoditi na razmere in to narediti čim prej. Drugače bodo njihovi kupci začeli prehajati h konkurentom, ki jim nudijo nakupe preko spleta.

Podjetja, ki bodo ukrepala agilno in hitro bodo iz tega obdobja odšla boljša, močnejša in pripravljena na izzive, ki prihajajo. Vsi poslovni plani za leto 2021 in naprej so nesmiselni in potrebujejo takojšno revizijo. Potrebno je kar se da hitro zgraditi digitalno strategijo in začeti s smiselnimi investicijami v izgradnjo digitalnih kanalo. V naslednji fazi pa sproti zelo agilno prilagajati in dopolnjevati svoje aktivnosti, glede na odzive trga.

Prodaja preko e-maila in telefona je preteklost. Vizualna in digitalna prodaja je prihodnost.

Digitalizirajte prodajo kompleksnih izdelkov

Prejšnji prispevek
Dogodek Proslavimo SaleSqueze rast!
Naslednji prispevek
Kaj je spletni konfigurator in prednosti njegove uporabe?