Kaj je spletni konfigurator in prednosti njegove uporabe?

Konfigurator

Pojem spletni konfigurator je na slovenskem trgu dokaj nepoznan, čeprav ga na globalnem trgu že dolgo s pridom uporabljajo znane blagovne znamke kot sta Tesla in McDonald’s.  Znamki svojim kupcem omogočata konfiguracijo zelo kompleksnega produkta, kot je električen avto in pa enostavne jedi, kot je hamburger.

Pomen spletnega konfiguratorja so na trgu najprej prepoznala podjetja, ki se poslužujejo tako imenovanega »vitkega poslovanja«. Tako so optimizirala prodajne procese in prihranila ogromno časa in denarja. Konfigurator je priljubljeno orodje tudi pri podjetjih, ki zagovarjajo vrhunsko uporabniško izkušnjo svojih strank.

 Kaj je spletni konfigurator?

Spletni konfigurator je orodje, ki se uporablja za nakup kompleksnih izdelkov, ki pred prodajo zahtevajo personalizacijo. To pomeni, da je vsak izdelek natančno prilagojen željam in potrebam kupca, ki si lahko sam poljubno izbere lastnosti, kot so dimenzije, barva, oblika, tehnične lastnosti, material in podobno. Spletni konfigurator uporabniku omogoča, da sam razišče celotno ponudbo prodajalca in se odloči za optimalen izbor lastnosti, ki mu ustrezajo.

Nekateri spletni konfiguratorji omogočajo tudi izračun cene izdelkov v realnem času. Ko torej izdelku spreminjamo ali dodajamo lastnosti, se hkrati spreminja tudi njegova cena. Uporabnik tako skozi celoten proces prilagajanja izdelka spremlja, kako njegov izbor vpliva na končno ceno. Nekateri konfiguratorji omogočajo tudi 2D- ali 3D-izris, s čimer si lažje predstavljamo izdelek, ki ga nameravamo kupiti.

Oglejte si spletna konfiguratorja, ki smo jih razvili po meri naših strank Dukin in Dekor senčila.

Konfigurator smetarnikov

Konfigurator senčil

Spletni konfigurator ni spletna trgovina

Mnogi besedno zvezo spletni konfigurator enačijo s spletno trgovino, vendar besedi nista sopomenki. Glavna razlika med omenjenima pojmoma je v kompleksnosti izdelkov, ki jih ponudnik prodaja preko spletnega kanala. Spletni konfigurator se usmerja v prodajo kompleksnejših produktov, kot so bazeni, garažna vrata, okna, senčila, pergole, avtomobili, stroji, dodatki za vrt in podobni, ki jih je pred nakupom treba personalizirati oziroma prilagoditi uporabnikovim željam in potrebam.

Spletna trgovina pa se uporablja za prodajo enostavnejših izdelkov, kot so oblačila, živila, elektronske naprave oziroma tipičnih »izdelkov s police«. Končni produkti so tukaj že vnaprej predvideni in personalizacija v velikem obsegu ni mogoča. Ena od razlik je tudi, da se preko spletne trgovine prodaja večje število izdelkov, spletni konfigurator pa se zgradi namensko za vsak tip izdelka, ki mu nato uporabnik določi poljubne lastnosti, torej ga personalizira.

Spletni konfigurator pa je mogoče povezati s spletno trgovino, običajno tako, da je spletni konfigurator del večje spletne trgovine. Na primer podjetje, ki prodaja več vrst izdelkov, vzpostavi spletno trgovino, znotraj nje pa vpelje spletne konfiguratorje za kompleksne izdelke, ki jih je mogoče množično personalizirati.

Mogoče ga je implementirati v skoraj vsako industrijo

Najpogosteje se za spletni konfigurator odločajo podjetja, ki tržijo izdelke v enem segmentu ali imajo lastno proizvodnjo. Spletni konfigurator je mogoče z nekaj iznajdljivosti in dobro izvedbeno ekipo vpeljati prav v vsako panogo. Predvsem pa ni omejen le na poslovanje B2C, torej prodajo končnim kupcem, ampak ga s pridom uporabljajo tudi podjetja, ki delujejo na trgu B2B.

Tipično se spletnih konfiguratorjev poslužujejo podjetja, ki proizvajajo ali prodajajo okna, vrata, pergole, senčila, tende, opremo za dom in vrt, pohištvo, bazene in masažne kadi ter naprave za vzdrževanje doma.  Njegova uporabnost pa nikakor ni omejena le na prej naštete produkte.

Spletni konfigurator služi tudi izjemno prepoznavim blagovnim znamkam, kot so Tesla, McDonalds in drugi. Tesla dokazuje, da se tudi zelo kompleksni izdelki, kot so električna vozila, lahko prodajajo zgolj preko spleta, s tem pa so odpravili prodajo v poslovalnicah. McDonaldsov konfigurator nudi možnost, da si posameznik oblikuje hamburger po svojih željah, kar dokaj enostavnemu produktu doda vrhunsko uporabniško izkušnjo.

Spletni konfigurator in prednosti njegove uporabe

Spletni konfigurator vzpostavlja zelo učinkovit digitalni prodajni kanal, ki kupcem omogoča, da lahko izdelke kupujejo kadarkoli iz domačega naslonjača. Kupci vse bolj spreminjajo svoje nakupne navade in vsako leto je delež ljudi, ki kupujejo prek spleta, večji.

Druga velika pridobitev je, da zaposleni v podjetjih ne izgubljajo več časa s pisanjem številnih ponudb, ki na koncu ne pripeljejo do sklenitve posla. Ena večjih težav podjetij, ki prodajajo kompleksne izdelke, je, da njihova prodajna ekipa večino svojega delovnika nameni pisanju ponudb, pri čemer vedo, da jih 90 odstotkov ne bo izpolnjenih. S tem prodajna ekipa zapravlja dragocen čas za pisanje ponudb, namesto da bi se osredotočila na zapiranje poslov. Naše stranke, ki so v svoj prodajni proces uvedle SaleSqueze Konfigurator prihranijo tudi do 90 odstotkov časa, saj si kupci svojo ponudbo izdelajo sami. Prodajna ekipa naveže stik s kupci le v fazi zaključevanja poslov, ko se je treba dogovoriti le še za tehnične podrobnosti naročila, dodajanje popustov in plačilo.

Nekatera podjetja s spletnim konfiguratorjem v celoti avtomatizirajo svoj prodajni proces. Kupci si prek spletnega konfiguratorja ustvarijo svojo ponudbo, ki jo prejmejo na svoj e-poštni naslov. V konfiguratorju lahko tudi oddajo naročilo, ki jih nato usmeri na stran za plačilo. Prodajni oddelek prihrani veliko časa, ki ga lahko nameni osebnemu stiku s kupci in podpori.

Konfigurator kupcem pomaga do boljših in hitrejših odločitev. Omogoči jim, da v miru raziščejo ponudbo podjetja in izdelek personalizirajo po svojih željah in potrebah. Nekatera orodja imajo podprto tudi izračunavanje cene v realnem času, ki kupcem omogoča, da so v vsakem koraku konfiguracije izdelka seznanjeni s ceno. Kupci, ki jim je cena konfiguriranega izdelka previsoka in ne bi opravili nakupa, tako ne oddajo povpraševanja in se s tem ne obremenjujejo prodajne ekipe. Skozi konfigurator se tako stekajo le izdelani in poučeni kupci, ki imajo visoko verjetnost nakupa.

SaleSqueze Konfigurator se odlično kombinira z ostalimi moduli

SaleSqueze Konfigurator je podprt tudi z moduli Prodaja, Analitika, Partnerji in Render, ki nadgradijo poslovanje na več ravneh. Orodje Prodaja avtomatizira pripravo ponudb in prevzame večino vaših prodajnih zadolžitev. Z analitičnim orodjem lahko merite in spremljate prodajo po segmentih in obdobjih. Tako lahko hitro najdete področja z visokim prodajnim uspehom in tista, ki terjajo izboljšave, kar vodi do boljših poslovnih odločitev. Modul Partnerji omogoči, da z avtomatizacijo poslovanja in usklajenostjo s partnerji na podlagi razpoložljivih podatkov skupaj zaključite več naročil. Render poskrbi, da vaše produkte in njihove lastnosti predstavi v 2D grafikah, hkrati pa izboljša uporabniško izkušnjo in poveča možnosti za nakup.

Prodaja preko e-maila in telefona je preteklost. Vizualna in digitalna prodaja je prihodnost.

Digitalizirajte prodajo kompleksnih izdelkov

Prejšnji prispevek
Digitalizacija je ključ do uspeha v času turbulentnih razmer
Naslednji prispevek
Koraki do vzpostavitve SaleSqueze Konfiguratorja