Kateri so najboljši konfiguratorji izdelkov v letu 2021?

CPQKonfigurator
Best Product Configurators

Živimo v dobi, ko je kupec v središču pozornosti in ljudje pričakujemo prilagojene storitve in izdelke po meri. 86% kupcev bi za boljšo uporabniško izkušnjo pri nakupovanju plačalo več, kar dokazuje, da morajo podjetja upoštevati edinstvene potrebe svojih potencialnih kupcev.

Programska oprema za konfiguracijo izdelkov (ang. product configurator software) je ključno orodje za vsa podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in trženjem kompleksnih in po meri narejenih izdelkov. To orodje lahko uporabite za poenostavitev prodajnega procesa, ponudbo bolj kakovostnih izdelkov in hitrejši nakupni cikel. Konfigurator izdelkov bo navsezadnje izboljšal nakupno izkušnjo, privabil nove kupce in spodbudil trajnostno rast podjetja.

Raziskali smo najboljše konfiguratorje izdelkov,  saj vam želimo pomagati najti pravo orodje za rast vašega podjetja. O pravem konfiguratorju izdelka, se lahko pogovorite tudi z našo ekipo tako, da rezervirate sestanek.

Kaj je programska oprema za konfiguriranje izdelkov?

Konfigurator izdelkov (ali programska oprema za konfiguracijo izdelkov) je orodje za avtomatizacijo prodaje, ki prodajnim zastopnikom in končnim kupcem omogoča prilagojeno nastavljanje specifikacij izdelkov, hitrejše doseganje časovnih rokov ponudb in na koncu optimizacijo proizvodnih in prodajnih procesov.

Orodje za konfiguracijo izdelka, ki je običajno vključeno v programsko opremo CPQ, obravnava različne možnosti izdelkov, vizualizacijo in določanje cen, kar podjetjem olajša trženje, prodajo in proizvodnjo izdelkov. S tem orodjem lahko kupcem ponudite večjo izbiro pri postopku izdelave ali montaže izdelka po meri, kar bo zagotovilo, da bo dokončan izdelek bolj v skladu z njihovimi pričakovanji in željami.

7 najboljših konfiguratorjev izdelkov za sodobna podjetja

Tu je sedem najboljših konfiguratorjev izdelkov, ki jih je vredno pregledati in o njih razmisliti za vpeljavo v vaše podjetje v letu 2021:

Apttus

Apttus je prodajno orodje za podjetja, posebej zasnovano kot pomoč podjetjem za hitrejše in natančnejše konfiguriranje, določanje cene in pisanje ponudb.

To orodje lahko obvladuje zapletene konfiguracije izdelkov in računanje cen v različnih prodajnih kanalih, vključno s teleprodajo, prodajo preko partnerjev in e-trgovanjem. Apttus CPQ je združljiv z vodilnimi platformami v oblaku, vključno z Microsoft Azure, in se lahko integrira s CRM rešitvami, vključno z Microsoft Dynamics 365 in Salesforce.

Čeprav pomaga pri bistvenih nalogah, kot so priprava pogodb, obračunavanje, upravljanje naročil ter pri postopku od ponudbe do plačila (ang. Quote-to-Cash process), Apttus nima najbolj uporabniku prijaznega vmesnika. Pisanje zapletenih pravil brez kode po meri je izziv, zato nekateri uporabniki poročajo o okornem vmesniku, ki vključuje preveč korakov in počasnih elementov za nalaganje.

KBMax

Platforma KBMax olajša nešteto nalog, vključno z ustvarjanjem dokumentov in risb CAD ter potekom oblikovanja cen po meri.

Z intuitivno funkcijo “povleci in spusti” (ang. drag-and-drop) lahko enostavno ustvarjate konfiguracijska pravila, KBMax pa poenostavi različne operativne vidike, kot je prilagoditev blagovni znamki.

Ta platforma vsebuje tudi močno analitično komponento, ki zajema uporabniške podatke in podjetjem daje vpogled v to, kako izboljšati svoje storitve. Slaba stran je, da ni brezplačne preizkusne različice, hkrati pa osnovni paket ne vsebuje nekaterih naprednih funkcij, kot so vizualizacija 3D, integracija CRM in avtomatizacija CAD. Nakup omenjenih funkcionalnosti predstavlja velik strošek.

Verenia

Verenia CPQ je paket prodajnih orodij v oblaku, ki vključuje funkcionalnosti e-trgovanja in orodij CRM. Čeprav je orodje CPQ namenjeno predvsem proizvodnim podjetjem, je orodje učinkovito tudi za druge panoge, vključno z maloprodajo in trženjem.

Izdelke lahko prikažete vizualno glede na izbrane lastnosti izdelka, kot so barve, dimenzije, materiali, itd. Nastavite lahko tudi poslovna pravila za prikaz možnosti izdelkov. Nudi funkcionalnost za obdelavo izračunov stroškov in cen, finančno poročanje in 3D modeliranje. Vendar je treba opozoriti, da je naprednejše 3D orodje del ločenega izdelka.

Sofon

Sofon je spletna aplikacija, ki podpira izračune cen, sprotno vizualizacijo izdelkov in oblikovalske funkcije, kot sta 2D risba in 3D modeliranje.

Tako kot najboljši konfiguratorji izdelkov tudi Sofon ponuja napredno funkcionalnost poročanja in široko paleto integracij ter dobro podporo strankam. Sofon je zasnovan tako, da pomaga ustvariti standardiziran, dosleden prodajni postopek, ki ponuja bolj kakovostno nakupno izkušnjo.

Na žalost ni na voljo brezplačne preizkusne različice, orodje pa je eno izmed dražjih na trgu.

Salesforce

Salesforce je morda bolj znan po svoji programski opremi CRM, ima pa tudi zanesljivo rešitev CPQ, ki prodajnim predstavnikom pomaga pri boljših priporočilih njihovih potencialnih kupcih.

Poleg standardnih lastnosti, ki jih vsebujejo vsi vodilni konfiguratorji izdelkov, Salesforce CPQ zagotavlja zanesljive zmožnosti upravljanja dokumentov za naloge, kot so generiranje ponudb in upravljanje pogodb. Omogoča tudi vizualizacijo izdelkov v realnem času, 2D risanje in 3D modeliranje. Poleg tega je programska oprema združljiva s spletom ter platformam iOS in Android, kar je primerno za prodajne predstavnike na poti.

Ena pomanjkljivost je, da morate za integracije in poročanje plačati. Čeprav je na voljo brezplačna preiskusna različica, bodo številna podjetja morda želela več vrhunskih funkcij, ki so na voljo le ob dražji naročnini.

BlueprintCPQ

BlueprintCPQ ima nemoten postopek vgradnje, ki novim uporabnikom omogoča hiter in enostaven začetek. Poleg tega prilagodljiv mehanizem poslovnih pravil prispeva k uporabniku prijaznejši izkušnji.

Podobno kot najboljši konfiguratorji izdelkov ima to orodje obsežno funkcionalnost za finančne izračune, poročanje in vizualizacijo izdelkov v realnem času. Deluje tudi v večih valutah in jezikih.

Čeprav je enostaven za uporabo, je do naprednih funkcij, kot so poročila po meri, vnaprej vgrajene integracije in elektronski podpisi, mogoče dostopati samo, ko plačate za premium naročniške storitve.

SaleSqueze

Kot zadnjega izmed konfiguratorjev izdelkov predstavljamo SaleSqueze. Morda smo novinec na trgu, vendar nam to prinaša mnoge prednosti. Vzeli smo si čas za analizo najboljših konfiguratorjev izdelkov, za ugotavljanje njihovih pomanjkljivosti in nato ustvarili rešitve “vse v enem”, ki prodajnim predstavnikom in njihovim strankam ponuja točno tisto, kar potrebujejo.

Naše orodje ustvari več naročil kot tradicionalni pristop, saj lahko stranke prilagodijo ponudbo svojim potrebam. S centraliziranim podatkovnim skladiščem lahko prodajni zastopniki enostavno upravljajo odnose s strankami in posebej razumejo natančne in edinstvene potrebe vsakega potencialnega uporabnika.

SaleSqueze je zasnovan tako, da je orodje lahko uporabljeno na kateri koli napravi in na katerem koli brskalniku. Konfigurator izdelkov v svojo spletno stran ali v kateri koli drug digitalni kanal enostavno vnesete s kopiranjem delčka kode.

Ena od izstopajočih lastnosti je orodje Sales Manager, ki avtomatizira postopek priprave ponudb in večino vsakodnevnih prodajnih dejavnosti. S tem lahko svojo prodajno ekipo razbremenite na način, da se ta osredotoči na vzpostavljanje kvalitetnih odnosov s strankami in zaključevanje poslov.

Ali želite izvedeti več o tem, kako lahko SaleSqueze izboljša nakupno izkušnjo vaših strank? Rezervirajte sestanek z enim od naših strokovnjakov.

5 neizpodbitnih prednosti konfiguratorev izdelkov in merila uporabnosti 

Torej, kaj lahko konfigurator izdelkov naredi za vaše podjetje? Tu je pet prednosti najboljših konfiguratorjev izdelkov, zaradi katerih je lažje razumeti prednosti že obstoječih rešitev za konfiguriranje izdelkov pred lastnimi rešitvam po meri.

Ustvarite več potencialnih strank in stabilen tok prihodkov

Če nimate učinkovitega spletnega kanala za pridobivanje potencialnih strank, se bo vaše podjetje v celoti zanašalo na ustna priporočila in sejme. Odpovedi sejmov lahko zelo škodujejo vašemu dohodku in stabilnosti denarnega toka.

SaleSqueze je v tem pogledu eden najboljših konfiguratorjev izdelkov, saj omogoča ustvarjanje poslovnih priložnosti na enostaven način. Obiskovalci vašega spletnega mesta lahko vaše izdelke prilagodijo svojim potrebam ter tako samo ugotovijo, ali ste prava izbira, preden sploh stopite v stik z njimi. 

Izboljšajte kakovost potencialnih strank za krajše prodajne cikle

Večina podjetij zapravlja veliko časa za nekvalificirane potencialne stranke. Malim podjetjem z omejenimi sredstvi lahko kvalificiranje potencialnih strank močno upočasni rast. Niti velika podjetja si ne morejo privoščiti, da bi čas zapravljala z neučinkovitimi prodajnimi procesi.

SaleSqueze LeadGen ima preprosto formo za pridobivanje potencialnih kupcev, ki pritegne bolj ciljno usmerjene potencialne stranke, kar neizogibno povzroči več ciljno usmerjenih pogovorov, bolje obveščene prodajne predstavnike in krajše prodajne cikle. To orodje presega standardni obrazec za povpraševanje in prodajnim predstavnikom omogoči, da pridobijo celosten pogled na potencialnega kupca. Hkrati orodje avtomatično točkuje poslovne priložnosti in izlušči tiste, ki imajo večjo verjetnost nakupa.

Izboljšajte izkušnje strank s sodobno vzdrževano rešitvijo.

Največja težava številnih proizvodnih podjetij je pomanjkanje prilagojenih rešitev, večina rešitev CPQ pa je zastaranih. Trenutne platforme pogosteje zahtevajo veliko vzdrževanja, zato ovirajo uporabniško izkušnjo, namesto da bi jo izboljšale.

Namesto, da vlagate čas in denar v vzdrževanje ter tvegate izgubo kupcev, se lahko zanesete na sodobno rešitev. SaleSqueze ponuja popolnoma podprto platformo, ki je podjetjem in strankam preprosta za uporabo. Mi poskrbimo za tehnično plat orodja, tako da imate več časa, da se osredotočite na prodajo in razvijate kvalitetnejše odnose s strankami. 

Uporabite avtomatizirane in po meri narejene ponudbe, da sprostite delo prodajne ekipe.

Veliko prodajnih strokovnjakov mora ponudbe še vedno pripraviti ročno, kar pomeni, da imajo manj časa za prodajo. Tak pristop prispeva k daljšim prodajnim ciklom in navsezadnje k nižjim stopnjam konverzije. Nekatera podjetja se poskušajo izogniti tej težavi s predlogami ponudb, toda z vsemi možnostmi prilagajanja boste vseeno morali vložiti veliko časa, da strankam razložite vsako možnost posebej.

SaleSqueze te težave rešuje tako, da kupcem omogoči samostojno ustvarjanje ponudbe, saj imajo možnost popolne prilagoditve vseh spremenljivk izdelkov preko spletnega konfiguratorja. S to funkcijo sodelovanja kupcem omogočite večji pregled nad končnim izdelkom, vaša prodajna ekipa pa lahko posveti več časa sklepanju poslov.

Pridobite vpogled v stranke, ki jih potrebujete za ustvarjanje boljših izdelkov.

Orodja CRM so izvrstno orodje za združevanje vseh informacij o prodajnih možnostih.  To so podrobnosti iz e-pošte in dnevnikov klicev, zanimanja za funkcije, nakupne navade strankin pogoste želje po izdelkih.

Čeprav CRM ne vključuje informacij o strankinih zahtevah po izdelku, ima SaleSqueze namenski prodajni modul, ki ponuja več kot standardni CRM. Z njim lahko hranite vse podatke o potencialnih kupcih na enem mestu in spremljate njihove zahteve, ko zbirate informacije iz konfiguratorja izdelka. Na koncu bo vaša prodajna ekipa imela vse, kar potrebuje za izdelavo izdelkov po meri, ki so v skladu s pričakovanji vaših strank.

Zaključek

Kupci danes stremijo k ponudnikom, ki omogočajo personalizacijo. Če vaše podjetje ne more zadovoljiti njihovih potreb, jih bo vaš konkurent. Najboljši konfiguratorji izdelkov dajejo podjetjem orodja, ki jih potrebujejo, da stranke vključijo v prodajni proces in hkrati dobijo vpoglede, ki bodo spodbujali nadaljnjo ustvarjanje.

Avtomatizirate lahko določanje cen, stroške in ustvarjanje ponudb, tako da svojo prodajno ekipo usmerite v dejavnost, v kateri so najbolj uspešni – sklepanje poslov. S programom SaleSqueze je ta celoten postopek precej lažji.

Ali želite izvedeti več o tem, kako lahko SaleSqueze izboljša izkušnjo strank v vašem podjetju? Rezervirajte sestanek z enim od naših strokovnjakov.

Prodaja preko e-maila in telefona je preteklost. Vizualna in digitalna prodaja je prihodnost.

Digitalizirajte prodajo kompleksnih izdelkov

Prejšnji prispevek
SaleSqueze je pridobil začetno investicijo za uresničitev vizije
Naslednji prispevek
SaleSqueze se je pridružil projektu Treecelet